2023-01-30
Hírek


Miből lesz a cserebogár?
Avagy az első domain név története
Sokan kíváncsiak vagyunk arra, vajon mióta létezik .hu végződésű domain név, és még többen szeretnénk tudni, hogy vajon melyik a világ legöregebb internetcíme…
Tudta valaki, hogy a világ első és egyben legöregebb internetcíme, amely még ma is él a  Symbolics.com. Ezt a domain nevet 1985 márciusában regisztrálták, annak ellenére, hogy Tim Berners Lee - World Wide Web megálmodója - csak 1990-ben „találta fel” a hyperlink alapú böngészést. Tehát, ha domain nevekről beszélünk, akkor 1985-ig kell visszamennünk. Magyarországon az első .hu végződésű internetcím megszületése 1991. október 7-re datálható, egészen pontosan hajnali két órára, amikor lefoglalták a sztaki.hu domain nevet. Ezután sorra egyre népszerűbbé vált a .hu végződésű domain név.
 
Hogy oldalunk PageRank-szintje és a domain név kora összefüggésben áll-e egymással? Kérdezhetnénk úgy is: mi volt hamarabb a tyúk vagy a tojás? A PageRank-szintje nagyban függ az oldal látogatottságától, illetve a domain korától, ha azonban (ameddig a szem ellát) a monitoron a kereső találataiban magasabb helyen tűnik fel egy adott weboldal (ami persze nagyban függ a PageRank-szintjétől), az emberek azt nézik meg. Ha öregszik lapunk, vele öregszenek a rá mutató lapok is, melyek az évek során szintén magasabb látogatottsági számot vívnak ki maguknak.
 
Kapcsolódó hírek